VANLIGA FRÅGOR

På vilket sätt är TorTalk användarvänligt? Inga inställningar eller val behöver göras. Man markerar bara text och klickar på Play. Minimalt antal knapptryckningar krävs under användandet och man kommer alltid vidare oavsett i vilket format webtexten uppenbarar sig.
Vilka röster och språk ingår i TorTalk? Tre svenska röster av cirka 60 röster totalt på runt 20 språk ingår när du köper eller hyr TorTalk. Se alla röster och språk 

 

Får jag använda programmet på flera enheter? Ja, den som köper en licens får använda programmet på två av sina datorer.

Går det att köpa TorTalk-program mot faktura? Ja, kontakta oss så löser vi det. 

Finns TorTalk som Sitelicens? Ja, vi har sitelicens för universitet och högskola, skollicens och kommunlicens.Läs mer om sitelicens för TorTalk.

 

Hur gör jag som logoped om jag vill förskriva TorTalk? Läs mer här

 

Kan man även läsa text som inte går att markera med TorTalk?  Ja, klicka på OCR och lägg ramen som kommer upp över texten du vill ha uppläst. Klicka sedan på play-knappen som finns i ramen. Fungerar till exempel på bild av text, låsta pdf-filer och e-böcker. OBS Gäller för eget bruk, läs mer om detta här.

 

En ruta med ett felmeddelande kommer upp, vad ska jag göra? Pröva att byta till en TorTalk-röst. Dessa lägger sig överst i röstmenyn och har kortast namn. TorTalk plockar upp andra talsyntesröster som finns på datorn och när dessa används kan beteendet ändras.

Ingår uppdateringar av TorTalk i priset? Ja, i minst två år från inköpsdatum ingår uppdateringar av TorTalk version 1, avser buggar och nya funktioner.

Hur uppdateras TorTalk Windows? När datorn är uppkopplad mot nätverk söker TorTalk  Windows automatiskt efter uppdateringar. Om programmet installerades före maj 2014 behöver uppdateringen ske via länk vid ett tillfälle, använd www.tortalk.se/tortalkdownload/

Hur fungerar TorTalk Windows på pekskärmar? Programmet är från start anpassat för pekskärmar. Bland annat kan man ändra storlek på knapparna så att de blir lätta att pricka med fingertopparna. Observera att TorTalk kräver fullt Windows, ej RT 32. Så kallade tablets eller hybriddatorer med Windows är optimala att använda TorTalk på. Läs mer här

Jag har Windows XP och nedladdningen av TorTalk stoppas? Följ anvisningar på denna sida.

Binder jag upp mig om jag väljer att hyra TorTalk Windows? Nej, vi har ingen bindningstid så hyresavtalet kan när som helst sägas upp. Dock behöver vi få uppsägningen senast två vardagar före kommande dragning för att den ska hinnas stoppas.

Vad händer efter det att jag har laddat ner programmet från tortalk.se? När nedladdningen är klar hittar du TorTalk bland datorns övriga program. När du har klickat på den lilafärgade TorTalk-ikonen får du frågan om du vill starta demoperiod eller ange produktnyckel/licensnummer. En demoperiod varar i 14 dagar och är kostnadsfri. En produktnyckel får du när du väljer att köpa eller hyra TorTalk och betalning har skett via DIBS. När du valt DEMO eller angett produktnyckel/licensnummer är du igång!

Jag har problem med att uppdatera TorTalk. Om det sitter en gul-blå sköld på den lila TorTalk-ikonen behöver du avinstallera programmet för att sedan installerar det på nytt. Instruktion finner du här www.tortalk.se/avinstallera/.  

Är det säkert att handla på tortalk.se? Ja, vi har valt att använda nordens största aktör DIBS som betallösning. . DIBS system är godkända av alla svenska banker samt certifierade enligt PCI DSS av VISA och MasterCard för att förmedla betaltransaktioner i högsta säkerhetsklass. 

Vilka operativsystem kan man använda TorTalk Windows på?  Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8. Läs mer om systemkrav här.

Vilka operativsystem kan man använda TorTalk Mac på?

OS X 10.8 Mountain Lion eller senare. Läs mer om systemkrav här.

Kan TorTalk användas på surfplattor av typen Android eller iPads? Nej, TorTalk är ett program som lägger sig ovanpå det som redan körs och som behöver läsas upp. Ipads klarar endast att köra ett program åt gången. På så kallade tablets och hybriddatorer med fullt Windows och pekskärm går dock utmärkt att använda TorTalk. Samt på surfplattor med fullt Windows, läs mer här

Varför fungerar inte pause-funktionen? Råkar du ut för detta har du troligen talsyntesröster installerade på din dator sedan tidigare. Om du byter till en av rösterna som kom med när du installerade TorTalk kommer pause-funktionen fungera igen

Vad händer om jag upptäcker en bugg? TorTalk är testat i olika miljöer men om du ändå råkar ut för en bugg är vi tacksamma om du rapporterar detta till info@tortalk.se. Från det datum du beställer TorTalk ingår fria uppdateringar under minst två år - gäller buggar och nya funktioner i TorTalk version 1.

TorTalk läser alltid från urklipp, kan jag stänga av det? Tyvärr finns inte möjlighet att stänga av att TorTalk läser från urklipp trots att efterfrågan finns. Vi har ännu inte hittat en lösning som inte går ut över programmets enkelhet. Vi vill inte att inställningsval ska riskera att användare inte förstår varför texten inte läses upp. Kom gärna med feedback ifall idéer dyker upp. För att stoppa uppläsning via snabbkommando, se nästa punkt.

Hur får man stopp på talsyntesen? Klicka på Pause i menyn eller använd snabbtangenten höger shift för att pausa eller höger control för att stoppa talsyntesen.

Hur slipper jag att talsyntesen läser upp text inom parantes? Välj Inställningar/Settings och sedan Läs inte paranteser.

Om jag har valt Läs inte paranteser i inställningar men ser en enstaka text inom parantes som verkar intressant? Markera inom parantes och klicka på Play så läser TorTalk upp texten.

Kan man spara uppläst text? Nej, vi har prioriterat bort vissa funktioner för att bevara styrkan hos programmet. TorTalk är lätt att komma igång med och snabb att starta upp.